SzőlőfajtákFurmint

A Furmint ma a borvidék legfőbb fajtája. A származása nem ismert, tudományos bizonyíték az eredetre vonatkozóan nem áll rendelkezésünkre. Tőkéje vitális, erős növekedésű, viszonylag kevés zöldmunkát igényel, az aszályos időjárási körülményeket jól tűri. Termesztésben elterjedt klónjai a T-92, T-85, P-26. Túlérése esetén ízanyagokban rendkívül gazdag. Jó aszúsodó és savmegtartó képessége miatt a borvidék fő fajtájává vált. Bora jellegzetes és jól tárolható. Állandó és magas savtartalma miatt az aszúborokhoz alapborként döntően a fajta mustját vagy újborát használják. 
Nemzetközi viszonylatban is alig akad példa borvidék és fajta ilyen szerencsés találkozására.

Hárslevelű

A borvidék másik meghatározó szőlőfajtája. Nevét a hársfa levelére emlékeztető alakja miatt kapta. A tőkéje erős növekedésű, de kevesebb hajtást nevel, mint a Furmint. Ennek következtében kevesebb zöldmunkája kisebb kézi erőt igényel. Fürtje nagy, hosszú válla gyakran elágazik. Bogyói kisebbek a Furminténál, kevésbé rothadékony, ennek következtében kevesebb az aszútermése is. Szárazságra, lisztharmatra és atkára érzékeny. Termesztésben elterjedt klónja a P 41, T 311, K 9, T 1007. 
Bora fajtajelleges, finom hársméz, időnként bodzavirág illatú. Savtartalma megfelelő, de alacsonyabb a Furmintnál, ezért gyengébb évjáratokban kisegíti társait. Eltérő vízigényük miatt a Furmintot a hegyoldal felső részébe, a Hárslevelűt az alsó területekre telepítik.

Sárga muskotály, korábban Muscat lunel

Középérésű fajta, termése is közepesnek mondható, bár egyes évjáratokban magas hozamra is képes. A környezetét és talaját tekintve igényesebb a két fő fajtánál, ezért nem terjedt el nagyobb felületen. Téli fagyra, peronoszpórára és különösen lisztharmatra érzékeny. Tömött fürtjei miatt rothadékony, amely egy illatos fajtánál hátrányt jelent. Kivételes évjáratokban aszú is szedhető róla. Bora finom muskotályos illatú, de ahhoz 17-18 mustfoknál le kell szüretelni, hogy legkedvezőbb oldalát mutassa. Kései szüretelése nagy kockázattal jár. Savtartalma magasabb és illata összehasonlíthatatlanul finomabb a Ottonel muskotály fajtánál.

Kabar /Tarcal 10/

Bouvier és Hárslevelű szülőktől származó hybrid. Tőkéje kevés hajtást nevel, ebben a Hárslevelű fajtához hasonlít. Levele haragoszöld. A Zétával azonos időben érik, ám attól kevesebb termést hoz, jó cukorgyűjtő képességekkel rendelkezik, jól aszúsodik, ám vastagabb bogyóhéja miatt a kész aszúszemek a későbbi csapadékosabb időjárásra kevésbé érzékenyek.

Zéta

Király Ferenc és társai nemesítették 1951-ben a Bouvier és a Furmint keresztezésével. 1990-ben került minősítésre és bejegyezésre a telepítésre engedélyezett fajták közé. A neve nem mindig a Zéta volt. Korábban Oremus névre hallgatott, amit 1999-ben változattak Zétára. Ennek indoklása, hogy a borvidéken található egy Oremus névre hallgató - ráadásul nagyon híres - dűlő (az első leírt aszúbort feltehetően erről a szőlőültetvényről szüretelték). 
Fürtje kúpos, tömött, közepes nagyságú. Nagyon jó aszútermő képessége miatt került a Tokaji borvidékre, önálló bort még nem készítettek belőle, legalábbis jelentősebb mennyiségben nem, mivel borának savtartalma a hosszabb tárolás során jelentősen csökken. A kisebb oxidációs lehetőséget biztosító borkészítési technológia terjedése miatt felhasználása változhat.

Kövérszőlő

Jelenleg nem termesztik széles körben a Tokaji borvidéken, pedig egy hagyományos fajtáról van szó. Számos kísérletet végeztek annak céljából, hogy előkészítsék az újbóli termesztésbe vonását. Kései érésű, de egy-két héttel megelőzi a Hárslevelűt és a Furmintot. Nagyon jól aszúsodik, de az ültetvény fekvésére érzékeny, mert hosszan tartó párás körülmények között a termése nagyon gyorsan tönkremegy. Rothadásra érzékeny bogyóin a Botrytiszen kívül más penészfélék is megtelepednek. Szellős, szárazabb hegyoldalakra való. Kedvező időjárás esetén a nagy, hosszúkás bogyói miatt az aszúszemek szedése gyors és nagyon hatékony. Aszúbogyóinak súlya időnként háromszorosa is lehet a Furminténak. Bora behízelgő, harmonikus, általában maradék cukrot is tartalmaz, savtartalma tartós és kielégítő finom összetétellel rendelkezik.


Borok


Kevés borvidéke van a világnak, ahol ilyen sok, ráadásul ennyi karakteresen eltérő bor, borkategória létezik. Ezért is mondjuk, hogy a Tokaji borvidék nemcsak a termőhely osztályozásán, hanem (nem is kevéssé) a termék klasszifikációján alapul. A borokat készítésük szerint négy csoportba soroljuk.

Az első csoportba tartoznak az egészséges szőlőből készült borok, amelyek lehetnek friss reduktív száraz borok, gyümölcsillatúak és zamatúak. Ha alapvetően (minimálisan 85%-ig) egy fajtából készültek, fajtajelöléssel látják el őket. Gyakoriak a Furmint és a Hárslevelű borok, ritkább a Sárga muskotály, míg a Zéta és a Kövérszőlő egyenlőre önálló borfajtaként alig létezik. Ha ezeket a fajtákat későn szüreteljük, amikor a bogyókban a viszonylagos cukortartalom nagyobb, akkor kései szüretelésű édes borokat kapunk. Ezek a bortípusok egyre népszerűbbek, hiszen magas értékűek, nagy az élvezeti értékük, a készítési eljárás pedig kicsit egyszerűbb, mint a szamorodnié vagy az aszúboroké. Gyakorta küvé formájában kerülnek a borbarátok elé.

A másik nagy csoportban a szőlőtőkéről egészséges és nemesen rothadt, azaz a Botrytis cinerea gomba által megtámadott fürtöket és bogyókat szüretelnek, ezek nagyon magas cukortartalmúak. Itt a szüret kettéágazik: ha válogatás nélkül szedik le az egészséges és a nemesen rothadt fürtöket, bogyókat és azokat együtt dolgozzák fel, szamorodni borról beszélünk. A szamorodni egy lengyel eredetű szó, és azt jelenti „magától született", azaz a fürtöket úgy szedik, ahogy a tőkén találják, ahogy azokat a természet megalkotta. Ha a cukortartalom kevesebb és az teljesen kierjed, száraz szamorodnit kapunk. Ha több a cukor és erjedés után is marad a borban, édes szamorodni készül. A szamorodni mint borkategória nagyon nehéz „műfaj". Kicsit átmenet az aszú és a kései szüretelésű borok között. Készítésekor az a legnagyobb veszély, hogy átcsúszunk egy alsó vagy egy felső kategóriába. Ez a piacon is így van. A szamorodni technológiája szinte már aszúértékű, ami az érlelési igényt és a borkészítés költségeit illeti. A bor piaci értéke azonban elmarad az aszúborokétól. Kár, mert nagyon finom ital, a száraz szamorodni különösképpen fontos teret tölthetne be a kulináris élvezetek palettáján.

A harmadik csoportot az aszúborok alkotják. Ha az aszúszemeket és az egészséges szőlőt válogatva szedik le a tőkéről (ami nagyon időigényes és kockázatos munka, főleg november hónapban), aszúborhoz jutunk. A bor lényege, hogy az aszúszemeket külön adják hozzá az alapborhoz, a musthoz vagy az erjedő musthoz. Ennek hagyományos módja, hogy a gönci hordó 136 liter alapborához - amit korábban elkészítettek - a szüret után, 3-4-5-6 puttony aszúszemet adagolnak. 1 puttony 24 kg aszúszemet tartalmaz. Ezek után a bor ismét elkezd erjedni, majd az erjedés a növekvő alkohol hatására megáll, így a borban megtalálhatjuk az eredeti cukorból az erjedés után megmaradt mennyiséget. így a cukor és az alkohol, valamint a többi összetevő között létrejön az egyensúly, amely a hordós érlelés után ugyan egy kicsit változhat, ám az érlelés már megteremti az alkotóelemek harmóniáját. 
Az aszúbor egy nagyon különleges terméke nemcsak Magyarországnak, hanem a borvilág egészének is. Igazi nemes ital, amit nem lehet eléggé csodálni, és nem lehet elég sokszor kóstolni. Már csak azért sem, mert a hordós, majd a palackos érlelés közben sokat fejlődik. Érettebbé, harmonikusabbá válhat, olyan ízek, zamatok jelenhetnek meg, ami a legínyencebb borkedvelők kedvére való.

A negyedik csoportot az aszúborok oldalágának kell tekinteni. Ide tartozik a fordítás és a máslás. Nagyon egyedi, a Tokaji borvidékhez kötött kategóriák. Ha az aszútésztát ismét musttal vagy borral öntjük fel, másodaszút kapunk, ezt a folyamatot fordításnak nevezzük. Erre azért van lehetőség, mert az aszútésztában még sok hasznos anyag van, amit érdemes kivonni. Az így kapott fordítás nem olyan édes, mint az aszú, de jellegzetes, nagyon kellemes ászkolási ízeket és zamatokat érezhetünk a borban. Ha az aszú lefejtése után visszamaradt seprőre felöntött bort ázni hagyjuk, a kiázott anyagok jelentősen feljavítják a bort. Ez a máslás. Különleges kategóriák, a piacon önállóan csak ritkán találkozhatunk velük.

Más a helyzet az essenciával, amit szintén az aszúból nyernek, és az ötödik borcsoportot adja. Az aszúszemek tárolása során a szemekből saját tömegüknél fogva lecsöpögő nektárt nevezik essenciának. A tokaji borkultúra része, de alacsony alkoholtartalma (1,2-8,0 %v/v) miatt klasszikus értelemben nem is nevezhető bornak. Ez azonban mit sem von le értékéből, sőt! Talán épp ezért tartozik a legdrágább borászati termékek közé. Az aszú és a szamorodni mellett a fordítás, a máslás és az essencia is a Tokaji borvidék nemzetközileg elismert és meghatározott borkategóriái közé tartozik.
Ha későbbi a szüreti időpont, fokozódik a töppedés és az aszúszem penészes jellege. Ha együtt szüretelik le az egészséges és nemesen rothadt szőlőfürtöket, szőlőszemeket, és azt együtt dolgozzák fel, az áztatás során a must mint oldószer másként hat, mint a külön szedett aszúszemek esetében az alkoholtartalmú bor. Ha a borhoz adott aszúszem arányát növelik, a második erjedés után növekszik a bor cukortartalma és töménysége. A 3 puttonyos és 6 puttonyos aszú közötti különbség tehát a termelő döntésének eredménye. Az essencia a külön szedett aszúszemekből préselés nélkül kicsepegő „must", mely alig erjed, és így „folyékony" aszúszem marad.
Ha az érlelés időtartamát növelik, a bort gyakran levegővel érintkezve fejtik, csökkentik a hordó méretét, nem töltik tele vagy melegebb pincét választanak, így gyorsíthatják a bor fejlődését, oxigén felvételét. Ha új hordót használnak az érlelésre, a tölgyfa ízével lehet bővíteni a sokoldalú tokaji zamatok harmóniáját, bár ezt sokan kétkedve fogadják és szükségtelennek tartják. A sokféle tokaji borral kapcsolatban nem rögzült - más borok esetében gyakori - a jellegzetes étel-ital párosítás. A száraz szamorodni aperitifként való ajánlásán, az étkezések aszúval való lezárásán kívül nem alakultak ki jellegzetes szabályok. Az aszú és a libamáj párosítása XX. századi francia hatásnak tűnik. A borvidék területén gyakran lehet látni, hogy a folyók halállományát kihasználva a fűszeres halászlé mellé jóízűen kortyolgatják a száraz szamorodnit. A tokaji borok és különösen az aszúk gyógyító hatása a legendákon kívül is létezik. A tokaji még 80 évvel ezelőtt is szerepelt a Magyar gyógyszerkönyvben. A könnyen felvehető cukrok, a szerves savak, a magas kálium és magnéziumtartalom és a Botrytis működése révén létrejövő anyagok, az antioxidénsok egészségügyi hatása közismert. Az étkezés lezárását szolgáló aszúborfogyasztást érdemes kiegészíteni az édességekhez történő ajánlásával.

I. Fajtaborok

Furmint

Önmagában is nagyon kellemes, szép, de alkalomadtán kemény savakkal rendelkező bort készíthetnek a tokaji termelők a fajtából. Kétségtelen, hogy a borvidék száraz bora a Furmint. Változatos, sokoldalú és élvezetes. Az acéltartályban friss, a hordóban „nagy", testes Furmint készül. Számos borászat válo­gatott szőlőjéből készül a „nagy" Furmint bor, amihez éretten kell leszedni a szőlőt. Ez a Furmint egyik kulcsa, ám az élesztő használatával még egyedibb karaktert lehet elérni. Ezer arcét mutatja a kóstolónak friss és érett állapotában is.

Hárslevelű

A Hárslevelű bor talán stabilabb, nagyon diszkrét hársfavirág illatot találhatunk benne, ám még az elfogult tokaji borászok is egy kicsit egysíkúnak tekintik. Ám a Hárslevelű borok selymesek és finommá tudnak fejlődni, testvérfajtájának boránál kicsit hamarabb öregszenek. Nem szeretik a hosszabb ideig tartó érlelést.

Sárga muskotály

Bora nagyon jellegzetesen muskotályos illatú és zamatú, kevesebbet készítenek belőle, de nagyon izgalmas, testes, finom savakkal telt önálló bor. Nem könnyű szép bort készíteni ebből a fajtából, a löszön a kockázat is nagyobb. Frissen fogyasztható. A bor egyre népszerűbb, elsősorban az édes, magasabb cukortartalommal készülő változatai. Piaci jelentősége is nagy, mert bár egy szűk fogyasztói körnek lehet kínálni, az ínyenc borpiacon meghatározó, nem nélkülözhető termék. Az egészen kivételes illata is könnyen megkülönböztethetővé teszi.

Zéta

Bora illatos, vastag, általában egy kevés cukor visszamarad, de az eddigi tapasztalatok szerint korán lágyul. A Bouvier szőlő miatt alkalomadtán keserű íz is maradhat benne ezért nagyon valószínű, hogy a kiváló aszúképző fajtabora önállóan nem fog megjelenni a piacon, viszont jó társa lehet elsősorban a Furmint fajtának. Száraz bort nem készítenek belőle, viszont a kései szüretelésű bora igen szép.

K
övérszőlő

Bora kissé illatos, zamatos, de a jelenlegi vezető fajtáknál lágyabb, finomabb savösszetételű, a termelők házasítva használják. Száraz sovány talajon jobb eredmény várható, főleg ha a terhelésre érzékeny szőlőnövényt visszafogják. Bár még sok kísérletet el kell végezni a Kövérszőlő boránál, az már tudható, hogy jó és ígéretes borok készíthetők belőle. Elképzelhető, hogy a borkedvelők az idő múlásával a piacon is több Kövérszőlő borral találkozhatnak.

Kabar /Tarcal 10/

Új fajta, új lehetőség - kevés ismeret, biztató kísérletek. Kései szüretelésű bora ígéretes.

Küvé

A Tokaji borvidéken a küvé, azaz a házasított borok eltérő fajtaösszetétellel készülnek. Az eltérő fajták eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, és ezt a borászok a fajták különböző arányával tudják kiegyensúlyozni. A tokaji küvében tehát nem a fajtát és annak karakterét kell keresni, hanem azt az egyedi ízes zamatvilágot, amit a fajták összessége kölcsönöz a bornak. Éppen ezért a tokaji küvéborokban további lehetőség rejlik, a kísérletezésnek még nincs vége. A bor ellen szóló egyetlen érv, hogy kevésbé tokaji, azaz egy olyan újabb kategória, amit nehéz tokaji jelleggel magyarázni és a piacra bevezetni. A küvé kialakulása valamelyest a kényszer szülötte, hiszen a fajták, elsősorban a Furmint és a Hárslevelű keverten kerültek telepítésre, ezért együtt szüretelték őket.

II. Borkülönlegességek

Ezen címszó alatt azokat a borokat értjük, amelyek a történelem folyamán a Tokaji borvidéken alakultak ki, valóban sajátos, máshol nem használatos eljárással készülnek, csak a borvidékre jellemző elnevezésűek és megjelenésűek. A borkülönlegességek a borvidék fajtáinak mindegyikét tartalmazzák, tartalmazhatják. Az utóbbi időben a kísérleti méreteket is meghaladó módon megjelent az érdekes jövőt ígérő „muskotály aszú", amely csak a Sárga muskotály fajtának nedűjét zárja palackba.

Szamorodni

Száraz szamorodni

Az egyik legkényesebb bor, nehéz jó minőségűt készíteni, de ha jól sikerül, nagyon finom ital. Szép telt illat, ízvilágában gyönyörű savak, és a bor „diójellege" teszi különlegessé. Aperitif, de „kvaterkázó" bornak is kiváló. A gasztronómiában jobban megtalálta a helyét, a fogyasztók jobban tudják, hogy mikor és mihez kell fogyasztani, mint az édes szamorodni esetében. Az utóbbi időben a borpiacon is kezdi visszanyerni eredeti helyét. A borvidéken belül nem egyformán hagyományos a jelenléte, Tállya például az egyik legszebb száraz szamorodnit termő körzet.

Édes szamorodni

Nagyon nehéz műfaj, mind a bor készítőjének, mind a fogyasztónak. A kései szüretelésű édes borok, az édes szamorodni és a 3 puttonyos aszúborok kategóriáinak íz és zamatvilága gyakran hasonlít egymásra, bizonyos esetekben át is fedi a másikat. Hasonlóan érezhet a borkereskedő és a fogyasztó is, hiszen az említett borok egyes esetekben kiváltják vagy helyettesíthetik egymást. Az édes szamorodninál már az aszúkészítés ráfordításai szükségesek, de a végeredmény még nem aszúbor. A finom édes szamorodni nagyon kellemes, de az átmeneti kategória jellege miatt a technológiai és piaci arányokat nehéz megtalálni. A kevesebb cukortartalommal, ám a már egyértelműen felfedezhető aszújelleggel elkészült édes szamorodnik a legsikeresebbek. Az alacsonyabb cukortartalom miatt nagy az érlelési kockázata.

III. Aszú

3 puttonyos

Az aszúk közül a 3 puttonyos az egyik legkelendőbb kategória. Ez már aszú, de még nem olyan drága ital, mint magasabb puttonyszámú kollégái. Az aszújelleg már egyértelműen érezhető a boron: a savakat már részben elfedi a magas szárazanyag és alkoholmennyiség, ám azért a cukor is érezhető a borban. A zamathoz tartoznak még a nagyon fontos ászkolási ízek is. Itt már minden megvan az aszúhoz, de még nem annyi, mint előkelő rokonainál.

4 puttonyos

Még mindig a jó ár-érték arányú aszúborok jeles képviselője. A könnyen fogyaszthatóság és a megfizethetőség párosul a 4 puttonyos aszúban, erősödő élvezeti értékkel és tartalommal. A cukor emelkedése nagyobb igényeket támaszt a bor egyéb alkotóelemeivel szemben. A sav-cukor aránya kivételesen szépen harmonizál. Ha ez teljesül, és szép, kiegyensúlyozott arányokat sikerül a borásznak elérni - ami az aszúborok legfőbb erénye -, a borkereskedő és a borfogyasztó is elégedett lehet.

5 puttonyos

Az 5 puttonyos aszú közvetlen előcsarnoka a legmagasabb kategóriáknak. Az olyan 5 puttonyos, ami kellő harmóniát tartalmaz, tulajdonképpen kicsit alacsonyabb cukortartalma ellenére is vetekszik a 6 puttonyos egyik-másik példányával. Az egyik legkeresettebb klasszikus aszúkategória, már hangsúlyos cukortartalommal és botrytises jelleggel.

6 puttonyos

Az aszúborok csúcsa, a leggazdagabb, a legtöbb „anyaggal" készült bor, amiben a gazdagság ellenére vagy éppen a gazdagság hatására megvalósult harmónia a bort könnyen élvezhetővé teszi. A mélyülő színek teltséget adnak az ízeknek, aromáknak. A 6 puttonyos aszú tipikusan a hozzáadott érték maximalizálását szolgálja, ez az a kategória, amiben a borász megkísérli, hogy mindent kihozzon a fajtából, a dűlőkből és saját magából is.

Aszúeszencia

A piac számára nehéz kategória. Néha összekeverik az essenciával, ami tulajdonképpen nektár, míg itt egy nagyon magas értékű borról van szó. További nehézség, hogy a 6 puttonyos feletti kategória jellegét is nehezen értelmezi a fogyasztó. Ennek következtében nem is gyakori bor, maguk a borászok is kevesebbet készítenek belőle. A legmagasabb minőséget és piaci értéket ugyanis a 6 puttonyos aszúborokkal is el tudják érni.

Tokaji máslás

Édes és száraz formája is ismert, a kettő közötti határ 10 g/l cukortartalomnál van. Színe általában világos vagy borostyánsárga. Illata hasonló a többi tokaji bor érlelési illatához. Kereskedelmi forgalomban kevés ilyen ital vásárolható.

Tokaji fordítás

A másláshoz hasonlóan az édes és száraz fordítás határa 10 g/l cukortartalom. Az illat-, íz- és zamatérzete is hasonló a másláshoz. Ritkán és kevés kerül belőle a piacra.

Essencia (nektár)

Egyedi, különleges, misztikus, technológia nélküli, tehát ember által el nem rontott természeti kincs, koncentrált energia. Nem ital, mert olyannyira tömény, hogy csupán kóstolásra alkalmas. Nyilvánvalóan kevés fogy belőle, ám keveset is palackoznak. Ha valaki megkóstolja - és a magyar ember életében legalább egyszer kóstolja meg! -, jobban megérti az aszúbort. Elsősorban azáltal, hogy el tudja képzelni azt a gazdagságot, ami az aszúborokban is megvan, csak ott savasabb és alkoholosabb közegben. Technológiai szerepe annyi, hogy az aszúborokhoz erjedés után essenciát adagolnak. Az essencia lényege a cukortartalom megőrzésében rejlik.


A borvidék kronológiája

XII. sz.

IV. Béla kiadta a parancsot: „erdőt - hord - el - vágd - ki", így született a későbbi település, Erdőhorváti. Vallon és olasz telepesek érkeznek a vidékre. Ők alapították Nagyolaszit, a mai Bodrogolaszi települését.

XIII. sz.
A század második feléből már vannak írásos emlékek a szőlőművelésre vonatkozóan. Hegyalja főbb központjai mezővárosi rangot nyertek, mint pl. Sárospatak, Sátoraljaújhely. A tatárok feldúlták és kipusztították a szőlők nagy részét, később újratelepítették a tőkéket. Olaszok települnek le Tokaj-hegyalján, ennek több nyoma van, a települések elnevezésében: Olaszliszka, Bodrogolaszi. A szájhagyomány szerint ekkor vájták az ungvári pincé­ket. A borvidéken ekkor kezdik el a sajátos kőzet bevájt, föld alatti pincék építését is.

1239
Olaszliszkát egy írásos emlékben Lyska néven említik.

1240
Az első írásos emlékek a tolcsvai pincékről.

1252
A turóczi prépostság alapítólevelében szerepel, hogy IV. Béla Olaszliszka környékén szőlőt adományoz a helyi rendnek.

1255
IV. Béla egyik oklevelében „Tolschwa" névként említi a mai Tolcsva települést, ami vélhetően a szláv tolocsi 'zúzni, bányászni' szóból származik.

XIV. sz.
A mély pincék száma jelentősen megnő, ekkor kezdik építeni a többemeletes pincelabirintusokat.

XV. sz.
Már használatos a Hegyalja elnevezés, de nem bizonyított, hogy csak erre a területre vonatkozik.

XVI. sz.
Nő a tokaji borok népszerűsége, főleg bártfai, kassai és eperjesi polgárok vásárolnak szőlőt Hegyalján. A borvidék a három részre szakadt ország határterületévé válik: Tokaj és Sárospatak másfél évszázadon át végvári szerepet kapott. Ekkortájt háromféle bort készítenek: „tiszta bort" első taposással, „préselt bort" második sajtolással és „lőrét" a törkölyre öntött víz erjesztésével. A szőlősgazdák a mezővárosokban lakva növelik birtokaikat, közülük több úri birtokká fejlődik, eközben a szőlősgazdák társadalma erősen differenciálódik. A Tokaji borvidéknek ez az egyik legvirágzóbb periódusa.

1550-1560
A tokaji borok döntő áttörése a hazai és a nemzetközi piacokon, a minőség javulásának időszaka. Lengyel kereskedők megjelenése. Az osztrák császári udvar a XVI. század közepétől generációkon keresztül vásárolta a tokaji bort.

1571
Az aszúbor első említése a Garay család május 15-én kelt leltárában.

1589
Főbornak nevezik a válogatás nélkül készült, jó minősé­gű tokaji bort.

XVII. sz.
A Tokaj név egyre jobban terjed a borpiacon. A bortermés csaknem egyharmada került export piacra. Nagy a szórás a szőlő és a borárakban. A lengyel és az orosz export fokozatosan nőtt, lassan meghatározóvá vált a borvidék számára.

1616-1660
A Rákóczi-korszak. Ebben az időben vette fel a hegyaljai szőlőtermesztés máig jellemző arculatát és ekkor élte legvirágzóbb korszakát. Rákóczi fejedelem számos pincét tartott fenn, több kastélyt is építtetett a borvidék területén.

1631
Szepsi Laczkó Máté református lelkész (1576-1632) elkészíti az első aszút a sátoraljaújhelyi Oremus-dűlő szőlő terméséből Lórántffy Zsuzsanna fejedelemasszony részére.

1655
Az országgyűlésben rendelet születik az aszúválogatással elvégzett szüretre vonatkozóan.

1698
II. Rákóczi Ferenc fejedelem megalakítja Alsóhutát, Háromhutát és Óhutát, a későbbi üvegkészítő falvakat, amelyek 1916-ig működnek.

XVIII. sz.
XIV. Lajos francia király II. Rákóczi Ferenctől kapott aszuval kínalja Madame Pompadour-t egy azóta elhíresült mondás kíséretében: „C'est le roi des vins, et le vin des rois" „Ez a borok királya és a királyok bora". Ekkor kezdik el Tokaj-Hegyaljának nevezni a területet, a bort pedig a könnyebb érthetőség kedvéért tokaji bornak, elsősorban azért, hogy a külföldieknek is könnyen kimondható és értelmezhető legyen. A század utolsó éveiben nagy számban települnek be sziléziai és galíciai zsidók, akik néhány évtized alatt a kereskedelem irányítóivá válnak. Elterjed a tokaji borok hamisítása, az osztrák szőlőművelők érdekeiket féltve gátolják a tokaji szőlő és bortermelést, megkezdődik a borvidék hanyatlása. Egy ideig örmény, zsidó és görög borkereskedők veszik át a tokaji bor forgalmazását. Megnő az idegenek birtoklása, borvidéken kívüli nemesek vásárolják fel a birtokokat. IV. Pius pápa tállyai bort kap a tridenti zsinaton Draskovics György pécsi püspöktől. Tolcsva 1711 és 1848 között éli virágkorát; a Szirmay, Waldbott és Dessewffy családok birtokai fémjelzik ezt a korszakot.

1707
A Rákóczi-szabadságharc államapparátusa a magyar borvidékek részére országos minősítést rendel el. Öt csoportba sorolva a területeket első osztályú besorolást csak Tokaj-Hegyalja kap. A dűlő szerepe ekkor kezd tudatosodni a minőség és a kereskedelem területén.

1711
Lefoglalják a Rákóczi-birtokokat. A szüret már Trautsohn herceget illeti. Tolcsván ruszinok, szlovákok, lengyelek, svábok, zsidók és 1711 után görögök telepednek le.

1720
Az újabb szőlőterületi minősítés alapján három osztályba sorolják az ország területeit, Tokaj-Hegyalja nagyobbik része az első osztályba kerül.

1723
Törvényi szabályozás a tokaji szőlő és bortermelésre.

1729
Újabb törvényi szabályozás a tokaji szőlő és bortermelésre.

1733-1798
Orosz borvásárló bizottság gondoskodik a cári udvar tokaji borral való ellátásáról.

1737
Tokaj-Hegyalja szabályozása: kialakul a borvidék lehatárolása, az eredetvédelem alapja - sok külföldi bortermelő vidéket megelőzve - a világon először kerül meghatározásra.

1741
Újabb törvényi szabályozás a tokaji szőlő és bortermelésre.

1749
Első írásos emlék Vágáshutáról, amit Árva vármegyéből áttelepült szlovák üvegfúvók alapítottak. A mai nevét 1898-ban kapta.

1750
A Fekete-erdőből 50 sváb családot telepítenek a borvidékre, a mai Hercegkútra.

1759
A máslás (mászlás) első említése különböző dokumentumokban.

1826
Első találkozás a fordítás (másodaszú) elnevezéssel.

1853
Mádon megalakul a „Hegyaljai Részvénytársaság", a tokaji borok piaci érdekképviselete.

1867
A négynyelvű "Tokaj-hegyaljai Album" kiadása.

1886
Megjelenik a filoxéra, és 10 év alatt elpusztítja a szőlők 90%-át. Erre az időszakra esik az első nemzetközi per, ahol a tokaji termelők elérik a Tokaj név védelmét a bíróságon.

1898
A borvidék területét újraszabályozzák.

XX. sz.

1920

A trianoni békeszerződés az országhatárok módosításával elszakítja a borvidéktől Újhely, Szőlőske és Kistoronya településeit, valamint Sátoraljaújhely egy részét és szőlőskertjeit.

1920-1950
A gyógyszerkönyvekben gyógyszernek tüntetik fel a tokaji aszúbort.

1926
Erős peronoszpórafertőzés ritkítja a szőlőültetvényeket.

1927
Az erős fagyhullám komoly károkat tesz a szőlőkben.

1928
A Tokaj-hegyaljai Hegyközségi Tanács megalakulása. Első elnöke Kurucz Károly.

1936
Az aszúborkészítés technológiájának pontosítása törvényi úton.

1949
Megalakul a borvidéki kutatóbázis Tarcalon.

1950-1990
A borvidéken több állami gazdaság és pincegazdaság egyesülésével létrejön a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát, a Tokaj Kereskedőház jogelődje. Az állami borászat felvásárolja a kistermelők szőlőit, szervezi a termelést és a borkereskedelmet.

1986-1987
Az európai méretű fagyhullám eléri a tokaji szőlőket is.

1990
A privatizáció kezdete a Tokaji borvidéken. A Tokaj Reneszánsz Egyesület megalakulása.

1993
Kétoldalú EU-Magyar szerződés - többek között - a származáshely megnevezések kölcsönös védelméről. A magyar Tokaj név az Elzászban és a Venezia-Friuli-Gulia tartományokban használt Tocai és Tokay írásmódú fajtanévvel szemben privilégiumot élvez, 2007-ig tartó moratóriummal.

1995
Létrejönnek a hegyközségi szervezetek.

1997
Az Oremus fajtanevet a származáshely megnevezések elsőbbsége jogán - az Oremus-dűlő miatt - Zéta fajtanévre keresztelik át.

XXI. sz.

2002

A Hercegkútnál lévő Kőporosi és Gomboshegyi pincesor, az Ungvári pincesor, a Tolcsvai Oremus és Bormúzeum­pincék „kultúrtáj" kategóriában a világörökség részévé válnak. Tokaj-Hegyalja a világörökség része lesz. Az országos munkában a Tokaji borvidéken is elkészül a szőlőültetvények felmérése, a szőlőültetvények katasztere.

2004
A bortörvény az aszúbort kizárólagosan a Tokaji borvidék számára engedélyezi. A borvidék neve „Tokaj-hegyaljai borvidék"-ről „Tokaji borvidék"-re változik. A szlovákiai Tokaj kérdésében a kormányközi tárgyalások befejeződnek, megkötik az egyezséget. Megalakul a Tokajvinum Hungaricum Egyesület.

2005
A Tokaji borvidéknek ismét megalakul az önálló állami szőlészeti és borászati kutató intézménye a korábbi kincstári birtokon, Tarcalon, mely a Tolcsván lévő muzeális pincével és annak boraival is kiegészül. Az Európai Bíróság a Tokaj kontra (olaszországi) Tocai ügyben a „Tokaj" névhasználat tekintetében jogerősen a Tokaji borvidék javára dönt. Az EU tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal és Ausztráliával a Tokaj névhasználatról.


Tokaj ökológiája

A térség klímája


Ha a térség klímáját vesszük figyelembe, azt látjuk, hogy a többi, a szőlőtermesztés északi határán fekvő, borvidékhez képest a meteorológiai adatok nem nagyon térnek el, kivételt képez azonban csapadék eloszlása. Tokajban hosszabb és szárazabb őszt tapasztalhatunk, ami kimondottan kedvez az aszúképződésnek. A napfényben és a hőösszegben viszont nem találhatunk rendkívüli eltéréseket. Igaz, ezzel azt állítjuk, hogy a borvidék a térség adottságainál fogva is nagyon alkalmas kiváló fehérborok készítésére. Az évszakok hőmérsékleti váltakozása, a napszaki hőingadozás érleli igazán élvezhetővé a bort. A bor karakterét adó aromákhoz, ízekhez a napi és az évszaki dinamika egyaránt szükséges. Tokajban mindezt megtalálhatjuk. Különleges a borvidék őszi mikroklímája is, amely elengedhetetlen feltétele az őszi aszúsodásnak.

A folyók

A tengerpartok, a tavak és a folyók előnyös moderáló hatásának eredményessége közismert a borvidékek termelői között itthon és külföldön egyaránt. A Tokaji borvidék szerencsés, mert több folyó is éltető őselemként gondoskodik róla. Magyarország második legnagyobb folyója, a Tisza határolja délről a borvidéket. A borvidék mentén a keleti oldalon folyik 60 km hosszan a Bodrog, amely Tokaj városánál ömlik a Tiszába. A Bodrog kisebb vízhozamú, nyugtalanabb folyó, kanyargósabb, de ártere nagyon jelentős. Ezt a természetvédelmi területet számos alkalommal tölti meg a folyó vízével, amely bőséges párát juttat a domboldalakon fekvő szőlőknek, főleg hajnalonként. Ez nagyon fontos, mert a pára kell a Botrytisnek, hogy megfertőzze a szőlőbogyókat, melyeknek nappali száradásából aszúszemek képződnek. A két folyó és köztük az ártér, valamint a völgyekben megbúvó patakok, erek segítik elő ezt a folyamatot.

A Hernád folyó is alakítja a borvidék mezoklímáját, hiszen megközelíti a borvidék délnyugati csücskét. A három folyón kívül számos kisebb-nagyobb patak zúdul le: a Szerencs és a Takta nyugaton, a Ronyva keleten, középen, a hegység belsejéből csörgedezik a Tolcsva és a Hotyka, dagasztja a Bodrog és a Tisza vizét, és nem utolsósorban tovább moderálja a borvidék klímáját. A szőlőterületek lábánál a hegyoldalakból, medencékből, völgyekből számos patak folyik ki a síkságra. Ezek száma 10-20, leglejelentősebb a Mádi, az Aranyos Vár, a Bényei patakok, a Rány folyás, a Zsadányi-, illetve a Hercegkúti patakok. Nem lebecsülendő a vizek tükröző felülete, fényvisszaverő képessége és a szőlőnövényre gyakorolt élettani hatása sem. Árvizek idején az árterület vízfelülete 15-20 km széles is lehet. A napsugarak visszatükröződése árvíz idején növeli a napsugarak erejét.

A Tokaji borvidék tulajdonképpen két összefutó folyónak a kiszögellésében és számos kisebb folyó és patak metszésében terül el. A természeti adottságok ideális környezetet nyújtanak a borvidék számára.
Mobirise
A borvidék alapkőzete és talaja

A borvidék és a tokaji borok változatosságát többek között a talaj biztosítja. A borvidék mikroszerkezetét a dűlő alakítja ki, majd a talaj a bor minőségén hagyja „ujjlenyomatát". Az eltérő talajok eltérő ásványokat kínálnak a szőlőnek és a belőle készült bornak. A gyakorlott borkóstoló ezeket a különbségeket jól meg tudja különböztetni. A borvidék eredetét különleges földtörténeti előzmény teszi különlegessé. A borvidék az Alföld és a hegyvidék szélénél, egy törésvonal mentén alakult ki. A két térség, azaz a síkság és a hegyvidék korábban egymáshoz képest elmozdult, sőt több milliárd évvel ezelőtt a síkság volt a hegység, a hegység pedig a síkság. A törésvonal mentén jött létre a vulkanikus működés, melynek nyomait ma is láthatjuk a hegykúpok, a talaj és a kőzet összetételében. A vulkán másodlagos magmakamrája 4 km mélyen képződött, az elsődleges magmakamra pedig már 20 km mélységű volt. Tokajhoz hasonló differenciálódás máshol nem adatik meg, hiszen a másodlagos kamrából gázosodással és savanyodással történő kitörés eredményezi, hogy a mélyen lévő nehéz nyomelemek nem, a ritka nyomelemek viszont megtalálhatók a talajképző alapkőzetekben. 
A borvidéken több helyen is találhatunk korábbi kitörési pontokat. Tokaj városánál a Kopasz-hegy, Sátoraljaújhelyen a Sátor-hegy és az ettől nem messze lévő Szava-hegy is ilyennek tekinthető.
Mobirise


Év bortermelője
1998 - Szepsy István
1999 - Puklus János
2000 - Árvay János
2001 - Simkó Sándor
2002 - Sajgó Gábor
2003 - Monyók József
2004 - Hollókői Mihály
2005 - ifj. Zsurki Sándor
2006 - Áts Károly
2007 - dr. Kiss István
2008 - dr. Bodnár Sándor
2009 - Babits László
2010 - Berecz Stéphanie
2011 - Puklus Péter
2012 - Bárdos Sarolta
2013 - Áts Károly
2014 - Mészáros László
2015 - Rakaczki Gábor


Mi tanúskodhatna jobban a közel ezeréves tokaji szőlő- és borkultúra világhíréről és rangjáról, mint az a tény, hogy sehol a világon nem képzelhető el egy magára valamit is adó borkereskedés kínálata néhány palack Tokaji nélkül. Magyarországon már gyermekként megtanulja az ember a Himnusz soraival: "Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél…", valamint hallja a Napkirálynak, XIV. Lajosnak tulajdonított mondatot, miszerint a Tokaji "a királyok bora és a borok királya" ("Vinum regum - rex vinorum"). A Tokaji Aszú néven elterjedt borspecialitást az évszázadok során világszerte mindenütt megismerték.

Tokaj természetesen elsősorban névadója az e borvidéken iskolázott bornak, a szőlőtermelés nemcsak e város határának dűlőiben történik. Az 1997-es bortörvényben meghatározott Tokaj-Hegyaljai borvidék területe magába foglalja a legkiemelkedőbb termőhelyeket, melyek összesen kilenc település - Tokaj, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Mád, Mezőzombor, Rátka, Szegi, Tarcal, Tállya - közigazgatási területének részét képezik, továbbá ide tartozik Sátoraljaújhelyen az Ungvári Pince, Sárospatakon a Rákóczi Pince, Hercegkúton a Kőporosi és a Gomboshegyi Pincék, valamint Tolcsván az Oremus és a Tolcsva Bormúzeum Pincék. A borvidék 1561 óta dokumentált története bizonyítja, hogy a szőlőtermelés mindig a "három sátorhegy" (Tokaji-hegy, az abaújszántói Sátor-hegy és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy) által meghatározott háromszögön belül zajlott.

A Tokaji borvidék 1737 óta élvez védettséget, amikor is egy királyi rendelet - a világon elsőként - zárt borvidékké nyilvánította. Ez azonban kötelezettségekkel is járt: a bortermelés ezen a vidéken közel 3 évszázada szigorúan szabályozott törvényi keretek között zajlik. A kultúrtáj hűen mutatja be az ebben a régióban meghonosodott bortermelés, egy borspecialitás készítésének történelmi hagyományait - hiszen ezek a speciális igények formálták a pincék és pincészetek formai megjelenését, mely eltér Magyarország más tájaitól. A jellegzetes szőlőbirtokok, farmok, falvak és kisvárosok mélyen fekvő, ősi borpincéiben nyomon követhető a tokaji bor termelésének minden mozzanata. Az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok érintetlen, eredeti formában való továbbélése és a borvidék évezrede tartó egysége indokolta, hogy az UNESCO Világörökség Bizottsága a Tokaji borvidéket 2002-ben mint kultúrtájat felvette a Világörökségi Listára. A világörökségi helyszín összesen 132,555 négyzetkilométernyi (13.245 ha) magterülete megegyezik a magyar bortörvényben meghatározott Tokaj-Hegyaljai borvidékkel, az ütközőzónába pedig 27 további település közigazgatási területe tartozik.

A szőlőművelés Tokajban ősidok óta van jelen, hiszen a leletek tanúsága szerint e tájon endemikus (őshonos) növényfajta: különös szerencse, hogy itt került elő a mai szőlőfajták közös ősének tekinthető miocén kori ősszőlő (vitis tokaiensis) levelének lenyomata. A vitis sylvestris ősszőlő mind a mai napig vadon él Tokaj-Hegyalján.

A magyarság borkultúrája kettős eredető: egyesíti a keleti, kaukázusi és a nyugati, római szőlőművelési hagyományokat. Ezek tükröződnek Tokaj-Hegyalja szőlőtermesztésében és pinceépítési szokásaiban. A szőlőművelés és borkészítés meglétét itt már a honfoglalás korában valószínűsítik, bár erre vonatkozó tárgyi bizonyítékok nincsenek. A XII. század második felétől, a vallon telepesek megérkezésétől kezdve viszont már adatokkal bizonyítható a szőlőművelés elterjedése Hegyalján.

A terület mind földtörténetileg, mind földrajzilag egyedülálló adottságokkal rendelkezik. A mállékony, vulkanikus és posztvulkanikus tevékenységgel keletkezett kőzetek sokféle talajtípus kialakulását eredményezték - ez kihatással van a talaj termő erejére, ásványi anyag tartalmára, hőelnyelő, hőtároló és visszasugárzó képességére. A kedvező fekvésű lejtők, a nagy besugárzás, a Bodrog és a Tisza közelsége, valamint a hosszú ősz nagyon kedvező klimatikus viszonyokat eredményez: a Botrytis cinera penészgomba itt nem szürkerothadást, hanem nemesrothadást, vagyis a szőlőszemek aszúsodását váltja ki. Az aszúsodással töményedett szőlőszemek mustja literenként akár 850 gramm cukrot is tartalmazhat, ezzel együtt magas savtartalom és aromaanyag is koncentrálódik benne. Az aszúszemek kiválogatása a fürtből már az 1600-as évek elejére gyakorlattá vált Hegyalján. A sajátos mikroklímának köszönhetően a pincék falán különleges pincepenész, a Gladosporium cellare telepedik meg, mely a bor érési folyamatára van jótékony hatással.

További különleges értéket jelent, hogy a közeli hegyek magasabb övezeteiben megtelepült kocsánytalan tölgy a hordókészítés kiváló alapanyaga. A hordó fája jelentősen befolyásolja a bor érési folyamatát (oxidatív érlelés) és kedvező hatással van aromájára és színére is. A "zempléni tölgy" régóta ismert a nemzetközi borvilágban, hiszen erdeinek fája közepesen kemény, kopásálló, és csersavtartalama révén kimondottan tartós.

Tokaj-Hegyalja természetes fehér édesbora, az aszú kiemelkedő minősége a felsorolt kedvező tényezők - úgymint természeti adottságok, termesztett szőlőfajták és az emberi tényezők, azaz a borászati kultúra - egyedülálló és különösen szerencsés találkozásának köszönhető. A borvidék méltán érdemli meg, hogy világörökségként tartsák számon.

Created with Mobirise website software